Lage opstartkosten, kleine en grote series en technische mogelijkheden maken polyurethaan aantrekkelijk
Snel en tegen lage kosten
In tegenstelling tot veel andere kunststofverwerkende technieken zijn bij polyurethaan productie doorgaans de matrijzen veel eenvoudiger van opzet. De hoge drukken, temperaturen en belasting zoals bij spuitgieten en rubber verwerking zijn niet van toepassing. Het voordeel uit zich in lagere matrijskosten en snellere doorlooptijden.
Het inzetten van matrijzen uit epoxy, polyurethaan of siliconen is mogelijk, deze zijn zeer voordelig en zeer snel te produceren. Deze doen overigens niets af aan de kwaliteit van het eindproduct.
 
Seriegroottes
Door de lage opstartkosten van de gereedschappen komen onderdelen sneller in aanmerking om in polyurethaan geproduceerd te worden. Delen die in kleine oplage gemaakt worden door bijvoorbeeld halffabrikaten mechanisch te bewerken kunnen vaak mooier en goedkoper in polyurethaan gemaakt worden. Series vanaf enkele stuks tot series van duizenden stuks zijn bij ons mogelijk.
 
Extra mogelijkheden
Naast de mogelijkheden van kleine series zijn er technisch ook meer mogelijkheden dan met andere kunststoffen. Zo is bijvoorbeeld in tegenstelling tot thermoplastische verwerkingstechnieken het produceren van dikwandige, grote of geheel massieve onderdelen geen enkel probleem.
Het verwerken zonder hoge temperaturen en druk is mogelijk, hierdoor kunnen ook kwetsbare delen geïntegreerd worden in een product (bijv. elektronica).
Rotatiegieten
Met polyurethaansystemen is het ook mogelijk om onderdelen in rotatiegiet-techniek te vervaardigen. Holle producten kunnen op deze wijze eenvoudig geproduceerd worden. Aangezien bij deze techniek geen druk en hoge temperaturen een rol spelen (dit in grote tegenstelling tot het thermoplastische rotatiegieten), zijn de matrijzen betrekkelijk eenvoudig.
Als alternatief voor producten die in integraal hardschuim geproduceerd worden is dit interessant. Ons oudste product, de vlaggenmastknoppen, worden tegenwoordig met deze techniek geproduceerd. Vroeger werden deze van een integraal hardschuim gemaakt.
 
Integreren van vreemde delen
Er is waarschijnlijk geen kunststof die zich zo goed leent voor het integreren van vreemde delen. Van schroefdraad inserts tot en met complete mechanische constructies met bewegende delen, het is allemaal mogelijk. De delen kunnen dienen als versterking, vooral bij flexibele materialen, of maken montage op ander delen mogelijk.
Het integreren van een metalen versterkingsframe in een flexibel product
In de meeste gevallen zijn de delen die worden meegenomen gemaakt uit metaal. Aangezien in heel veel gevallen sprake is van dit soort onderdelen werken wij nauw samen met een metaalbedrijf, meer informatie vindt u hier.