Een veelzijdige kunststof met veelzijdige toepassingen: dit kenmerkt polyurethaan
Polyurethaan
Polyurethaan kent als geen andere kunststof een enorme variëteit aan soorten. Zacht, hard, taai, licht, flexibel, uitersten die met dit materiaal realiseerbaar zijn. In ons bedrijf worden veel verschillende soorten verwerkt.
 
De chemie
Al die variatie en toch allemaal onder dezelfde naam: polyurethaan. De basis hiervoor ligt in het reactiemechanisme, de zgn. poly-isocyanaat-polyadditie reactie, die kenmerkend is voor polyurethaan.


Principe van de polyadditie reactie die tot een PUR-verbinding leidt. Vooral de restgroepen (R en R') zijn in de verschillende systemen zeer uiteenlopend en bepalend voor de eigenschappen van het uiteindelijke polyurethaan, ook kan het aantal NCO- resp. OH-groepen verschillen.
 
Van de basisgrondstoffen is een veelheid aan verschillende typen ontwikkeld, door het maken van verschillende combinaties kunnen uiteindelijk kunststoffen met zeer uiteenlopende eigenschappen samengesteld worden. Toevoegingen hierop kunnen voor een nog verdere variatie zorgen, zoals het schuimen, brandveilig maken, inkleuren, etc. etc. Een scala van mogelijkheden waardoor polyurethaan ook vaak "de programmeer-bare kunststof" wordt genoemd.
Verwerkte systemen
Purtec verwerkt uiteenlopende systemen voor uiteenlopende toepassingen. Op de pagina toepassingen leest u meer.
 

Opgedane kennis en ervaring met specifieke systemen hebben er toe geleid dat de toepassing voor de elektrotechniek een eigen afdeling is gaan vormen. Hierover vindt u meer informatie bij de  elektro-ingietservice. Ook de verwerking van een materiaal met zeer speciale brandwerende eigenschappen vormt een afdeling binnen Purtec: de Purmox brandwerende producten.
 

Naast de systemen die wij reeds verwerken is het ook mogelijk om snel andere systemen in te zetten, een goede samenwerking met onze grondstoffen-leveranciers maakt dit mogelijk.