Een geschiedenis die verder teruggaat dan 1980, het jaar waarin Purtec is opgericht.
Wat er voor Purtec kwam
In 1980 richtte Dick de Bruijn senior Purtec op. Bepaald niet zonder bagage, al vanaf 1953 was hij werkzaam in de kunststoffen. Onderstaand een korte weergave van deze tijd.
 
Als bakkerszoon is hij in de veertiger jaren chemie gaan studeren. Een aansluitende baan bij het kersverse kunststoffen instituut TNO vormde het eerste echte contact met de, toen nog relatief kleine, wereld van de kunststoffen.
Het ondernemersbloed in de aderen leidde al snel tot de oprichting van een fabriek in de gewapende kunststoffen. Een toen opkomende industrie die zich goed leende voor bijvoorbeeld de bouw van boten en daarvan zijn er destijds ook heel wat gemaakt.
 

Een aangeboren drang naar vernieuwing heeft gezorgd voor heel wat ontwikkeling in die sector; nieuwe technieken en nieuwe producten.
 

De eerste polyester Valk was zo'n vernieuwing, hier te zien op een beursstand op de Hiswa in de jaren 60.

De verwerking van glasvezel versterkt polyester is grotendeels handwerk en sterk arbeidsintensief. Perspectief ontstond door de introductie van nieuw ontwikkelde verwerkingsapparatuur en de

 
ontwikkeling hiervan vormde al gauw een wezenlijk onderdeel van het bedrijf. Het accent werd langzaam verlegd naar apparatuur in plaats van verwerking.

De nieuwkomer polyurethaan in de kunststoffensector liet zich alleen machinaal goed verwerken. Ervaring met chemie, kunststoffen en apparatuur bleek een goed startpunt om de ogen op dit materiaal te richten. In het begin van de jaren zeventig zijn heel veel ontwikkelingen gedaan, de nederlandse markt voor polyurethaan bleef echter achter bij landen zoals vooral Duitsland, Engeland en Italië.
 
In 1975 deed zich een uitdaging voor, het oprichten van een vertegenwoordiging voor Afros Cannon in Duitsland. Dit  reeds vanaf het begin in polyurethaan- verwerkingsapparatuur gespecialiseerde italiaanse bedrijf wilde zijn marktgebied uitbreiden. In vijf jaar tijd lukte het om hen een stevig aandeel van de duitse markt voor polyurethaanapparatuur te bezorgen. Met het bedrijf in Duitsland is in vijf jaar een enorme technische kennis opgedaan van de apparatuur, kennis die later van grote betekenis was voor Purtec.
 
1980 was het jaar waarin uiteindelijk is besloten om terug te keren naar Nederland, tegelijk werd een nieuw bedrijf gestart: Purtec.
 
In de beginjaren van Purtec lag het accent op de levering van apparatuur en slechts gedeeltelijk op productie. De eerste producten van Purtec waren overigens de uit een integraalschuim vervaardigde vlaggenmastknoppen.
 

Uitgebreide kennis van apparatuur en chemie blijken een enorm voordeel te zijn en in korte tijd groeit het aantal producten dusdanig dat levering van apparatuur nog slechts een uitzondering vormt. Na fabriekslocaties in Waarland en Medemblik wordt uiteindelijk in 1989 de fabriek in Heerhugowaard gebouwd. Op deze locatie bevindt Purtec zich nu nog, alhoewel er inmiddels wel twee maal een stuk aan het gebouw is toegevoegd.